Het ziekenhuisdieet ontmaskerd

Waarom het ziekenhuisdieet geen goed idee is.We namen de proef op de som, nadat we veel negatieve reacties op het ziekenhuisdieet kregen. We (mijn broer Jarno en ik) zijn zelf met het ziekenhuisdieet aan de slag gegaan…

In dit artikel een korte beschrijving van wat het ziekenhuisdieet inhoudt en hoe we dit dieet hebben proberen uit te houden om er 10 kilo mee af te vallen. Van tevoren kunnen we je alvast zeggen dat het niet gelukt is om 10 kilo te verliezen. In dit artikel onze bevindingen.

 

Wat is het ziekenhuisdieet voor een dieet?

Er zijn twee verschillende soorten diëten, namelijk de verantwoorde diëten die over het algemeen goed erkend worden, zoals Weight Watchers, Weight Care, het eiwitdieet van dokter Pierre Dukan en het koolhydraatarme dieet van Atkins. Allerlei diëten die mensen al jaren volgen en waarmee vele successen zijn geboekt.

Nadeel is dat deze diëten tijd en energie kosten en dat is waar de meeste mensen vandaag de dag niet zo happig op zijn. De andere soort diëten waarmee je te maken kan krijgen zijn de onverantwoorde diëten, oftewel de diëten – die wellicht wel werken – maar die niet erkend zijn door professionals of instituten die zich bezig houden met voeding of gezondheid. Dit zijn vaak snelle diëten, die tot doel hebben om heel snel gewicht te verliezen. Het ziekenhuisdieet valt in die categorie. Kort houdt het ziekenhuisdieet het volgende in:

Het ziekenhuisdieet is een dieet waarbij je het aantal calorieën dat je op een dag zou moeten nuttigen halveert. Je eet weinig, maar vooral ook mager, waardoor je veel minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt. Dat gaat vervolgens vet kosten. Je valt af.

Val je echt af door het ziekenhuisdieet?

De vraag is natuurlijk: val je echt af door gebruik te maken van dit dieet? Het antwoord is ja. Je valt heel veel en heel snel af met het ziekenhuisdieet. Dat was in de eerste dagen al direct te merken. De weegschaal gaf eerst een halve kilo, toen een kilo en uiteindelijk bijna 2 kilo aan dat er aan lichaamsgewicht was afgegaan. Maar daar stond wel tegenover dat we ons na drie dagen helemaal niet meer fit voelden. We zijn wat gaan zoeken, terwijl we het dieet nog altijd volgden, en kwamen tot de conclusie dat die eerste kilo’s voornamelijk water en vocht waren. Die moesten uit het lichaam zijn gefilterd, omdat ze ook niet zo snel werden aangevuld en scheelden inderdaad al snel een paar kilo op de weegschaal.

We sleepten ons verder en hielden het dieet nog een tijdje vol. Wederom verloren we in rap tempo een paar kilo. Maar, naspeuringen over het internet, leerden ons dat het niet alleen vet was dat we verloren, maar vooral ook spieren. Spiermassa wordt namelijk afgebroken op het moment dat de energievoorraad op is. Niet alleen vet, dus.

 

Stoppen is beter

We besloten dat we niet meer verder wilden gaan. We zijn vier kilo verloren met het ziekenhuisdieet, maar die vier kilo zitten hem dus vooral in water en in spiermassa. Dat laatste lijkt ons niet verstandig en is een reden om het ziekenhuis te stoppen. Van de andere veelgenoemde klachten kregen we minder last.

Natuurlijk hadden we wel de hele dag door honger, maar buikpijnen en krampen zoals weleens genoemd worden, ervoeren we niet. Evenals het lusteloze gevoel. Op zich konden we ons nog prima concentreren. Maar wij hebben dit dieet dan ook maar een fractie van de tijd volgehouden. Het ziekenhuisdieet is voor ons niet de beste manier om af te vallen, omdat het te schadelijk is voor de gezondheid.

De conclusie is dan ook dat het ziekenhuisdieet niet helpt en je beter door kan zoeken naar een dieet dat er dan misschien langer over doet, maar waarvan je wel zeker weet dat het effect er ooit komt. En blijft, want dat is bij een crash dieet ook altijd maar sterk de vraag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *